Cosplay – De världsliga och kroppsliga uppoffringar som hör till

Efter att precis ha genomgått ett enormt kraftprov under min vistelse på Uppcon, där jag bokstavligen fick bära en tämligen vacker tös på min rygg, fick jag då idén att skriva ett inlägg gällande de olika uppoffringar cosplay ofta för med sig.

Vi börjar med de större och vanligaste uppoffringarna:

Pengar


-Shoko- som Garo

Användaren -Shoko- som Garo från Garo, antagligen väldigt dyr dräkt


Finansiella förluster är vanligt bland cosplayare, den där jättefina dräkten skulle ju se otroligt bra ut i svindyrt PVC-tyg! Material är för cosplayare är ofta svårt att få tag i då man vill ha väldigt specifika material. Ett socialt fenomen är också att många cosplayare är arbetslösa, antingen pga studier eller ren lathet eller annat. Transport är också något som bränner hål i en cosplayares plånbok, konventet kanske ligger flera hundra mil bort, och transporten kan kosta en märkbar summa.

Nightmare by Yui

Användaren "Yui" som Nightmare från SC2


Självklart finns det många cosplayare som tillverkar dräkter väldigt ekonomiskt men ändå väldigt bra, som denna Nightmare från Soul Calibur två gjort enbart i liggunderlag och skräp.


Tid


Av chibirinoa

Yukari (Caroline) Hayasaka av Chibirinoa från Paradise Kiss, påbörjades för fem år sedan

I de många fall tar en ordentlig dräkt flera månader att göra eller tiotals timmar om man jobbar non-stop. En cosplayare måste antingen vara villig att offra en hel del tid, eller använda delar av sin fritid för att göra sin dräkt under en längre men lugnare period.

 

Och nu till de mer ”interna” uppoffringar som de dödliga ej känner till:


Mobilitet


Sedra som Soundwave från Transformers G1, mycket svår att röra sig i


Att offra mobilitet är något som cosplayare efter cosplayare gjort ofattbart många gånger. Att vara iförd ett par skor som ökar ens längd med ca 20 cm medför ofta att en mobilitet blir lika med det av en tom fantaburk med egen vilja.

 

Komfort


Jag och Mitternacht som Siam från Silent Hill: Homecoming


Om någonting alltid rycker vid stora dräktbyggen så är det komfort. Oavsett om det gäller extremt varm dräkt eller lite skavande skor eller rent utav total blindhet, så är får komfort ta mycket stryk i jakten på perfektion


Som en liten fotnot kan man även påpeka att som en del av komfortuppoffring, så kan det hända att uthållighet och styrka sätts på prov. Att lyfta en 60 kilos dräkt och släppa runt på den i timmar är en anning krävande, men värt all möda i slutändan.


Skam


...någon som Faye Valentine från Cowboy Bebop, jag vill inte veta mycket mer och tvivlar på att andra gör det

Bilden säger mycket av vad som menas med att offra sin skam för cosplay.

 

Detta är enbart några av de uppoffringar cosplayare gör för sina dräkter.
Det må låta hemsk, men vilken cosplayare har inte hört termen: ”allt för cosplay”?


Skrivet av Reik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0